Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, sterke en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel weg te snijden.
Er bestaan verschillende soorten lasers die verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden voornamelijk de Excimerlaser, de Argonlaser en de Yaglaser gebruikt.
De oogarts zal samen met u bepalen welke laserbehandeling noodzakelijk is voor uw aandoening en wat de voordelen en eventuele ongemakken zijn.
Vaak gestelde vragenHieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen i.v.m. ooglasercorrecties. Aarzel niet om ons te contacteren indien uw vraag hiermee niet beantwoord werd.
Aan de hand van een uitgebreid vooronderzoek zal de oogarts nagaan of uw ogen in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling. De mogelijke verwachtingen en de eventuele ongemakken worden uitvoerig met de patiënt besproken. Om het vooronderzoek in goede omstandigheden te laten gebeuren is het wenselijk dat contactlenzen enkele dagen voorafgaand aan dit onderzoek worden uitgelaten.
De behandeling is niet pijnlijk, het oog wordt immers verdoofd met oogdruppels. Wel kan de ooglidsperder (het toestel dat het oog moet openhouden tijdens de laserbehandeling) bij sommige patiënten een wat onbehaaglijk gevoel geven.
Na een LASIK laserbehandeling zal u 2 à 3 dagen werkonbekwaam zijn. Voor correctie met PRK (oppervlakte-behandeling) duurt de herstelperiode iets langer.
Zwemmen, bal- en gevechtssporten zijn niet toegelaten de eerste maand na de laserbehandeling. Ook bepaalde risicosporten zijn de eerste weken af te raden. Lichte recreatie zoals wandelen en fietsen is wel toegelaten. Eventueel kan een zonnebril voor bijkomende bescherming zorgen.
Een argonlaser is een zeer krachtige en smalle lichtbundel waarmee de oogarts bepaalde delen van het oog kan behandelen. Een argonlaserbehandeling is in de regel niet pijnlijk en geschiedt poliklinisch, zodat u meteen na de behandeling naar huis kunt. De meest voorkomende afwijkingen waarvoor de oogarts u een laserbehandeling kan aanraden zijn een te hoge oogdruk (Glaucoom), scheurtjes of zwakke plekken in het netvlies en netvliesafwijkingen door suikerziekte of netvliesdegeneratie.
Met de Yaglaser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar gesneden worden. Zeer zeldzaam wordt deze lasertechniek ook gebruikt voor het behandelen van glaucoom.