Onder oogziekten of oogaandoeningen verstaat men zowel brekingsafwijkingen, zoals bijziendheid en verziendheid, als ziekten van de oogleden, het traanapparaat, de oogkas en de oogbol, verlammingen van de oogspieren, scheelzien, aandoeningen van het hoornvlies, straallichaam, regenboogvlies, lens, netvlies, vaatvlies, oogzenuw, en letsels door geweld van buitenaf.
Vaak voorkomende oogziektenHieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende oogziekten en oogaandoeningen. Aarzel niet om ons te contacteren indien u meer informatie wenst over een bepaalde oogziekte.
Wat is astigmatisme?
Bij astigmatisme wordt het beeld in twee loodrecht op elkaar staande doorsneden ongelijk sterk gebroken, waardoor het beeld nooit helder verschijnt op het netvlies. De patiënt ziet niet goed, noch veraf, noch dichtbij.
Hoe behandelt men astigmatisme?
Door een bril of contactlens, of een blijvende behandeling met een laserbehandeling of een lensimplant in het oog.
Wat is bijziendheid (of myopie)?
Het scherp zien is onmogelijk doordat het beeld zich vormt voor het netvlies. Het beeld in de verte is wazig.
Hoe behandelt men bijziendheid?
Door een bril, contactlens of blijvende correctie zoals laserbehandeling (PRK, Lasek of Lasik) en lensimplant in het oog. De behandelingsmethode moet voor iedereen persoonlijk worden aangepast.
Wat is cataract?
Cataract (of grijze staar) is de vertroebeling van de ooglens door ziekte, ongeval, of door het verouderen van de lens.
Kan ik mijn ogen laten testen op cataract?
Ja, de oogarts kan met de microscoop nazien of cataract begint op te komen en of het nodig is om een operatie uit te voeren. Dit is afhankelijk van het oog zelf en van de zichtseisen van de patiënt.
Wanneer is een cataractoperatie aangewezen?
Een cataractoperatie is aangewezen van zodra er reële hinder is voor uw dagelijkse bezigheden (lezen, auto rijden, ...).
Hoe behandelt men cataract?
Door het operatief te verwijderen van de lens. Tegenwoordig wordt meestal een druppelverdoving in het oog gebruikt, samen met pijnstillende en kalmerende middelen die door de anesthesist worden toegediend. Twee kleine insneden zorgen ervoor dat de oogchirurg de oude lens met ultrasone kan verwijderen en het kapsel van de lens wordt ter plaatse gelaten om de nieuwe kunstlens in te plaatsen. De lens groeit vast in dit kapsel zodat de patiënt alle bewegingen kan uitvoeren zonder dat de lens zicht verplaatst. De eerste week wordt er 's nachts een beschermschelpje op het oog geplaatst en gedurende 3 weken krijgt men druppels of zalf om het oog te laten genezen. Compressen zijn meestal onnuttig en kunnen zelfs schade aan het oog veroorzaken indien ze onzorgvuldig geplakt worden.
Wat is glaucoom?
Glaucoom (of groene staar) is een oogzenuwaandoening welke in de meeste gevallen gepaard gaat met verhoogde oogdruk. Dit kan leiden tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en uiteindelijk tot blindheid. De opsporing gebeurt vanaf 40 jaar. Bij een regelmatige consultatie bij de oogarts wordt de oogdruk opgemeten, men kijkt naar de oogzenuw zelf en eventueel wordt een gezichtsveldtest gedaan. Soms is het opmeten van de corneadikte eveneens vereist.
Hoe behandelt men glaucoom?
Medicatie (verschillende soorten druppels), laserbehandeling of operatie. De behandelingsmethode wordt voor elk oog afzonderlijk aangepast.
Wat is een lui oog?
Een lui oog (of amblyopie) is het slecht zien met één oog door (1) ongelijkheid tussen de twee ogen om het beeld scherp te stellen, (2) door het niet in dezelfde richting zien van beide ogen waardoor 1 oog wordt uitgeschakeld in de hersenen. In de hersenen wordt de beeldvorming onderdrukt.
Hoe behandelt men een lui oog?
Bril, afdekken van het goede oog gedurende enkele uren per dag of enkele dagen per week. De behandelingsmethode wordt voor ieder oog afzonderlijk aangepast.
(1) van ontstekingsoorsprong, (2) door trauma veroorzaakt, (3) door bloedvoorzieningsproblemen, onder andere door de groei van bloedvat netwerken onder het netvlies, door suikerziekte, door thrombose, enz., (4) door leeftijdsveranderingen, bijvoorbeeld leeftijdsgebonden maculadegeneratie, (5) door scheuren van het netvlies met netvliesloslating tot gevolg. De behandeling is medicamenteus, d.m.v. een ooglaserbehandeling of operatief. De behandelingsmethode wordt voor elk oog afzonderlijk aangepast.
Scheelzien is het niet bewegen van de beide ogen naar dezelfde richting. De behandeling is met bril of door operatie. De behandelingsmethode wordt ieder afzonderlijk aangepast.
Traanzakaandoeningen kunnen acuut of chronisch slepend zijn. De behandeling is medicamenteus of chirurgisch. De behandeling wordt voor ieder geval afzonderlijk aangepast.
Wat is verziendheid (of hypermetropie)?
Het scherp zien is onmogelijk doordat het beeld zich achter het netvlies valt en dus niet scherp op het netvlies. Het beeld dichtbij is wazig.
Hoe behandelt men verziendheid?
Bril, contactlens of blijvende correctie zoals laserbehandeling of lensimplant. De behandelingsmethode moet voor iedereen persoonlijk worden aangepast.